De smaak van Rwanda

Rwanda koffieland

Wanneer wijnmakers wordt gevraagd waar de beste wijn vandaan komt, noemen ze vaak regio’s in Frankrijk. Afrikaanse koffiesoorten, zoals een geparfumeerde Charmes-Chambertin uit Bourgondië of een beklijvende Chenin Blanc uit Savennières in de Loire-vallei, hebben dezelfde macht over koffieliefhebbers. Afrika is misschien wel het meest opwindende koffieproducerende continent ter wereld, met een ongelooflijke variëteit, geschiedenis en hoge kwaliteit aan koffiebonen.

Koffieland in opmars

Rwanda ligt in Oost-Afrika en is een koffieland in opmars. In het land van de duizend heuvels groeit een bes van beperkte productie. 12 procent van de wereldwijde koffieproductie komt uit Afrika. 

Hoge kwaliteit

Voor een land met minder dan twintig jaar geschiedenis op het gebied van het produceren van specialty coffee, heeft Rwanda een buitengewone reputatie opgebouwd. Bijna tachtig procent van de totale productie is van hoge kwaliteit. Rwandese koffiesoorten, meestal gebaseerd op mutaties van bourbon, een koffievariëteit, neigend naar een zoete en volle ervaring met een breed scala aan smaakprofielen. Van fruittonen tot een uitgesproken bloemig karakter. Rwanda produceert arabica koffiebonen mede dankzij de hoge ligging van het land. Koffiebranders met ervaring weten dat ze voldoende hoge temperaturen moeten gebruiken om een te zuur profiel te vermijden en dat ze bonen lang genoeg moeten roosteren.

Uburyo Coffee is een koffie van beperkte productie. De red bourbon-boon staat bekend om zijn zijdezachte textuur, sappigheid en complexiteit. De koffie heeft een zoet aroma met typische red bourbon-tonen van sinaasappel, chocolade en karamel.