Duurzaamheid in het dagelijks leven: koop groenten en fruit op lokale markten

Duurzaamheid in het dagelijks leven: koop groenten en fruit op lokale markten

Koop jij jouw groenten en fruit al op de markt? Het aanbod op lokale markten is doorgaans verser en goedkoper dan in de supermarkt. Fruit en groenten zijn meestal al enkele dagen oud, voordat deze producten in de supermarkt liggen. Kies voor biologische producten, zonder toevoeging van pesticiden, hormonen, antibiotica en genetische modificatie. Hieronder lees je 5 tips die goed van pas kunnen komen bij een bezoek aan een markt.

Tip 1: kies voor seizoensproducten

Wees je ervan bewust het aanbod van fruit en groenten seizoensgebonden is. Koop aardbeien in de zomer en eet spruitjes in de winter.

Tip 2: maak een boodschappenlijstje

Bedenk van tevoren wat je wilt eten. Maak een boodschappenlijstje en koop alleen wat je echt nodig hebt. Hiermee help je het milieu en verspil je geen onnodig voedsel. Wist je dat een gemiddeld huishouden in Nederland jaarlijks 35 kilo voedsel en 45 liter vocht weggooit?

Tip 3: vergeet niet om een eigen tas mee te nemen

Neem een eigen tas mee naar de markt voor jouw boodschappen. Op de meeste markten zijn plastic tassen te verkrijgen, maar deze zijn niet duurzaam.

Tip 4: proeven, proeven en proeven

Op de markt is het mogelijk om groenten en fruit te proeven. Dit in tegenstelling tot de supermarkt. Maak hier gebruik van voordat je overgaat tot koop. 

Tip 5: tijdstip

Wanneer je vroeg naar de markt gaat heb je keuze uit meer producten. Als je in de namiddag gaat, dan is de kans groot dat bepaalde producten niet meer op voorraad zijn. Daarentegen heeft het ook een voordeel om later op de dag te gaan. Dit omdat de prijzen van sommige fruit en groenten aan het eind van de dag goedkoper worden.

Duurzaamheid als rode draad

In ons dagelijks leven kunnen we een groot verschil maken door kleine duurzame aanpassingen door te voeren. Uburyo Coffee vindt duurzaamheid belangrijk en draagt hieraan bij door minsten 25% meer te betalen dan de Fairtrade-prijs en te kiezen voor aluminiumvrije koffiezakken.