Hoe kun je indruk maken op jouw gasten met koffie?

indruk maken met koffie

De tafel is gedekt, het eten is bijna klaar en de visite kan aanschuiven. Om er zeker van te zijn dat je indruk zult maken op jouw gasten, haal je jouw beste fles wijn uit de kast. Wat past goed bij de gerechten? Moet de wijn koud, gekoeld of op kamertemperatuur geserveerd worden? Hoe schenk je de wijn op de juiste manier? Na afloop van het diner vraag je jouw gasten of ze nog een kop koffie lusten. Bij velen is koffie vaak een ondergeschoven kindje. Schenk je net zoveel aandacht aan koffie als aan wijn? Als het om koffie gaat, kunt je snel indruk maken met een paar tips.

Smaakpallet

Een doorsnee kop koffie is prima voor de ochtenden voor je de deur uitstapt, maar jouw gasten verdienen betere koffie en een echte koffiebeleving. Verdiep je in de variaties van koffiebonen en laat jouw gasten genieten van specialty coffee. Net zoals wijn is koffie er in vele soorten en wordt het in verschillende werelddelen verbouwd. De variëteit die wordt verbouwd en het vermogen om goed te groeien in bepaalde omgevingen, hebben invloed op het smaakprofiel van de koffie. Het type grond, waarin de koffieplanten groeien, blootstellingen aan de zon en andere klimatologische factoren spelen allemaal een rol bij het definiëren van koffiearoma's, smaken en texturen. Zet een luxe latte of een chique cappuccino waar jouw gasten in stijl van kunnen genieten.

Latte art als kers op de taart

Nederlanders drinken het grootste deel van de dag het liefst een cappuccino, blijkt uit cijfers van Misset Horeca. Dus de kans is groot dat jouw gasten behoefte hebben aan een cappuccino. Een cappuccino heeft de juiste verdeling van 1/3 espresso, 1/3 gestoomde melk en 1/3 melkschuim. Bij een cappuccino kun je niet om het melkschuim heen, want dat is waar de cappuccino eigenlijk om draait: de kunstvorm. Deze ontwerpen zijn niet zo moeilijk als ze lijken. Als je een beginner bent, begin dan eenvoudig. Probeer een basisontwerp, zoals een hartje. Daarnaast is het ook belangrijk om volle melk te gebruiken. Door de vetten die hierin zitten, zal het schuimen makkelijker gaan. Oefening baart kunst en jouw gasten zullen hier echt onder de indruk van zijn. 

Bonenmaler

Is er iets beters dan verse koffie? Wanneer je jouw bonen maalt voordat je gaat brouwen, krijg je de beste smaak. Natuurlijk is dit een extra stap in het proces, maar het duurt slechts enkele seconden en maakt een wereld van verschil. Jouw gasten zullen zo onder de indruk zijn van jouw aandacht voor fijne details, en ze zullen nog meer waardering hebben voor de heerlijke koffie.

Koffiebeleving

Presentatie maakt een groot deel uit van de koffiebeleving. En zomaar een kop koffie serveren, is eigenlijk niet meer van deze tijd. Serveer de koffie op mooi koffieservies en vergeet niet om een koekje of een bonbon erbij te serveren. Veel mensen zeggen dat koffie zwart gedronken moet worden. Toch is het belangrijk om ook rekening te houden met de wensen van jouw gasten, wellicht dat zij behoefte hebben aan unieke creaties. Gearomatiseerde koffiesoorten zijn steeds populairder geworden om de latte en cappuccino op te fleuren. Koffie en siroop vormen een smaakvol duo. Bent je al bekend met de koffiesiroop van Uburyo Coffee? Deze bestaat uit karamel, amaretto, hazelnoot en vanille.