Wat is de beste plantaardige melk voor in de koffie?

plantaardige melk voor in de koffie

Tegenwoordig wordt plantaardige melk steeds populairder als vervanger van koeienmelk in koffie. Het is een koffietrend die de komende 10 jaar alleen maar zal blijven stijgen. Veel consumenten zijn van mening dat plantaardige melk meer smaak aan koffie geeft. Met name noten, soja, amandel, kokosnoot en andere plantaardige melksmaken zijn populair. Maar welke plantaardige koffiemelk is nou de beste en niet heel onbelangrijk, het lekkerst? Tijd om te testen! We hebben voor jou een top 5 met de beste plantaardige melksoorten op een rijtje gezet.

Nummer 5: rijstmelk

Rijstmelk bevat weinig vet, is redelijk gezond en een goede keuze voor wie zuivelvrije melk wil. Wil je cappuccino’s of latte’s maken? Dan is rijstmelk minder geschikt. Dit komt doordat rijstmelk een laag proteïnegehalte heeft, wat betekent dat het bij verhitting moeite heeft om te schuimen.

Wil je toch rijstmelk proberen? Dan kun je het beste rijstmelk kopen waar eiwitten aan zijn toegevoegd. Dat zorgt ervoor dat de melk beter gaat schuimen.

Onze beoordeling: 2/10

Nummer 4: kokosmelk

Kokosmelk is dik en romig en wordt veelal gebruikt voor curry, stoofschotels en hartige gerechten. Kokosmelk heeft een behoorlijke hoeveelheid proteïne en is rijk aan antioxidanten. Wanneer we de melk in de koffie doen, schuimt de kokosmelk vaak niet goed op. De smaak is iets zoeter en je proeft de kokos, maar we missen een schuimlaag.

Onze beoordeling: 4/10

Nummer 3: sojamelk

Sojamelk is vaak een van de bekendste alternatieven voor koeienmelk. Sojamelk is gezond en zit vol vitaminen en mineralen. De melk wordt gemaakt door middel van gedroogde sojabonen en water. In sojamelk zit veel minder vet en suiker dan in koeienmelk. De smaak is nootachtig en is soms even wennen, maar al snel kan het een van je favorieten alternatieven worden. Sojamelk is ook beschikbaar in verschillende smaken en veel koffiedrinkers genieten van vanille sojamelk. Onze favoriete merken zijn: Alpro, Isolia Bio en Provamel.

Onze beoordeling: 4/10

Nummer 2: amandelmelk

Behalve dat amandelmelk de koffie een andere smaakdimensie geeft, is het ook nog eens gezond. Amandelmelk staat op nummer 2 op onze lijst en zit boordevol voedingsstoffen zonder verzadigde vetten of cholesterol.

Amandelmelk is een bron van antioxidanten (vitamine E) en bevat veel calcium, maar als het om koffie gaat, kan de nootachtige smaak overheersen. Amandelmelk heeft een goed eiwitgehalte, vergelijkbaar met melkeiwit en kan redelijk goed schuimen. Het is ook een goede basis voor latte art. Onze favoriete amandelmelk is van het merk Provamel. Deze amandelmelk schuimt goed.

Onze beoordeling: 7/10

Nummer 1: erwtenmelk

Erwtenmelk staat op nummer 1 in onze lijst. Is erwtenmelk groen en smaakt dit naar erwten? Nee! Deze aannames kunnen we meteen ontkrachten. Erwtenmelk wordt gemaakt van gele erwten en is crêmekleurig. De gele spliterwt komt oorspronkelijk voor in Zuid-Europa, delen van Azië en Noord-Amerika. Het is door zijn hoge proteïnegehalte perfect om te fungeren als melkvervanger.

De textuur van erwtenmelk lijkt veel meer op zuivelproducten, dan de andere melksoorten op deze lijst. Bovendien stoomt het door het hoge proteïnegehalte goed en produceert het dik, langdurig schuim. Erwtenmelk is perfect voor latte art! In Nederland is deze melk nog in opkomst.

Onze beoordeling: 9/10