Arabica vs robusta: wat is het verschil?

arabica robusta koffiebonen

Wist je dat er meer dan 100 verschillende koffiesoorten zijn? Arabica en robusta koffiebonen zijn slechts twee verschillende soorten koffie, maar het zijn de twee meest gekozen bonen voor koffieconsumptie. Maar wat is nou het verschil tussen arabica  en robusta koffiebonen en maakt het uit voor welke koffiesoort je kiest?

Laten we deze twee koffiesoorten eens nader bekijken en onderzoeken wat deze koffiebonen anders en uniek maakt in de koffiewereld.

Arabica koffiebonen

Maar liefst 70% van de wereldwijde koffiedrinkers drinkt arabica koffie. Arabica is een koffieboon die complex is van smaak. Deze koffiesoort komt oorspronkelijk uit Ethiopië. Deze koffie wordt verbouwd op hoogtes vanaf 800 meter en heeft een fruitige ondertoon. De arabica koffiebonen zijn duurder dan de robusta. Arabica heeft een ovale vorm met een kronkelde nerf. In arabica zit 0,8 tot 1,4 % cafeïne.

Robusta koffiebonen

De robusta is rond 1898 in de Afrikaanse tropen ontdekt. De vruchten rijpen sneller dan de arabica-planten. Robusta koffiebonen bevatten dubbel zoveel cafeïne als arabica en hebben een nootachtige ondertoon. De robustaboon kun je herkennen aan de ronde vorm en rechte nerf. Op dit moment drinkt 30% van de wereldwijde koffiedrinkers deze koffieboon. Vaak wordt deze koffieboon verbouwd op 0 – 900 meter hoogte.

We kunnen concluderen dat de twee soorten verschillen in smaak, groeiomstandigheden en prijs. Houd jij meer van een nootachtige of fruitige koffie? Misschien ben je wel benieuwd naar beide koffies? Onze House Blend bestaat uit 100% arabica koffiebonen, maar heeft zowel nootachtige en fruitige aroma’s.