Tips om verse koffiebonen te bewaren

koffiebonen het best bewaren

Hoe bewaar je koffiebonen? Regelmatig krijgen wij deze vraag van consumenten. In dit artikel hebben we 4 tips op een rijtje gezet om je verse koffiebonen te bewaren. 

Tip 1: vermijd zonlicht 

Zonlicht kan ervoor zorgen dat de moleculen in verse koffiebonen afbreken of van structuur veranderen. Het kan ook verdamping veroorzaken, waardoor jouw verse koffiebonen smaak en aroma's verliezen. Vermijd daarom zonlicht. 

Tip 2: let op met vochtigheid

Koffiebonen zijn hygroscopisch, wat betekent dat deze vocht kunnen opnemen. Zodra de koffiebonen vocht hebben opgenomen, begint het de waardevolle moleculen die de bonen bevatten op te lossen. 

Tip 3: pas op met warmte

Door koffiebonen bij temperaturen boven de 25 graden te bewaren, kan de snelheid waarmee de bonen verouderen versnellen. Pas op met warmte. Wij bewaren onze koffiebonen doorgaans altijd op kamertemperatuur.

Tip 4: sluit de koffiezak na gebruik

Blootstelling aan zuurstof zorgt ervoor dat koffiebonen oxideren. Oxidatie is een chemisch proces dat de moleculen in de boon verandert die verantwoordelijk zijn voor smaak en aroma. De beste manier om koffiebonen te bewaren, is vaak in originele verpakking.

De meeste koffiezakken zijn uitgerust met eenrichtingskleppen om de juiste uitstoot van CO2-gassen uit het brandproces mogelijk te maken, terwijl de vervelende zuurstof die je verse koffiebonen kan aantasten, buiten wordt gehouden. (Sommige zakken worden ook doorgespoeld met stikstof om zuurstof te verdrijven, waardoor de bonen nog langer vers blijven.) Uburyo Coffee maakt gebruik van koffiezakken met een zipsluiting. Deze zakken zijn hersluitbaar en duurzaam. Handig en makkelijk, want hierdoor blijft de koffie vers.